• slide2
  • DSC 3936 Msols
  • 2500x1900-kiskatona-molino-2-ures

Kirándulás a Piave mentén

A Piave egy Észak-Olaszországban lévő folyó.. Az Alpokban ered, déli irányba haladva mintegy 220 km hosszan húzódik végig Veneto régión, végül Velence közelében az Adriai-tengerbe ömlik.

1917-ben a caporettói áttörés eredményeképpen az Osztrák–Magyar Monarchia csapatai a Piavéig nyomultak előre, felőrölve ezáltal az olasz hadsereget. 1917. december 2-ától állóháború alakult ki a Piave mentén. Az olasz fronton három piavei csatáról beszélhetünk: az I. piavei csatának a caporettói áttörés továbbfolytatása volt a célja, a II. piavei csata során az Osztrák–Magyar Monarchia csapatai vonultak előre olasz területekre, míg a III. piavei csata során az olasz csapatok átkeltek a folyón és támadást indítottak a Monarchia ellen. A három csata során több ezren haltak meg, vagy sebesültek meg a folyó mentén.

Egyesületünk kicsiny delegációja látogatott el ide 2013. novemberében, ahol szlovén és olasz partnerszervezet képviselőivel is találkoztunk.

Visit betroll the best bookies