• slide2
  • 8602327607 b277eea9d4 k Msols
  • DSC 3936 Msols
  • 2500x1900-kiskatona-molino-2-ures

Sikeres volt a történelemverseny

A Meritum Kulturális és Művelődési Közhasznú Egyesület és a Tisza-parti Általános Iskola közös szervezésében 2013. október 25-én immár ötödik alkalommal került sor Szegeden a Görgey Artúrról elnevezett történelemversenyre.

A szegedi, Csongrád megyei, valamint Arad, Temes megyékből, továbbá a Vajdaságból érkező magyar általános iskolások számára meghirdetett vetélkedő témája az 1848/49-es forradalom és szabadságharc volt. Idén 35 – hetedik és nyolcadik osztályosokból álló háromfős csapat készült lelkesen a megmérettetésre. A verseny a történelmi ismeretek összemérésén túl lehetőséget kínált az ismerkedésre, a nemzeti összetartozás megélésére is.


A költő és a doberdói fa

A költő és a doberdói fa

Amint Pintér Tamás tanulmányában írja a császári és királyi 46. gyalogezred, Szeged város házi ezrede doberdói küzdelmeinek a helyén, a San Martinó északi részén található Templomdombon, a harcok során rommá lőtt templom közelében állt az a magányos fa, amely tanúja volt a közelében zajlott véres küzdelmeknek, s amely doberdói fa néven vonult be később a gyalogezred, majd Szeged város történetébe.

Olaszországba indul a doberdói fa

A szegedi 46. gyalogezred hősiesen küzdött az olasz fronton az első világháborúban: a Monarchia haderejének ez volt az egyetlen alakulata, mely mind a 12 isonzói ütközetben részt vett. Az ezred jelképévé vált annak a szederfának a maradványa, melyet a szegedi Fekete házban őriznek mind a mai napig: a fa az olaszországi Doberdó-fennsíkon, Martino del Caso városánál állt, és túlélte azt a borzalmas pusztítást, mely a környéket holdbéli tájjá változtatta. A fa 1916-ban, szekéren érkezett meg Szegedre, ahol óriási tömeg fogadta az elesett katonák jelképét.

Az első világháború tiszteletére nagyszabású rendezvénysorozatot tartanak Olaszországban, melynek fővédnöke Giorgio Napolitano államfő lesz. A doberdói fa, mely az olasz első világháborús emlékezetnek is fontos eleme, visszakerül eredeti helyére: három hónapon keresztül Martino del Casoban láthatja a talján közönség.

Ünnepélyes keretek között köszönnek el a doberdói fától a Fekete házban március 25-én. Az eseményen beszédet mond Solymos László alpolgármester, az ereklyét Kiss-Rigó László megyéspüspök áldja meg, majd a fát a 46. gyalogezred hivatalos indulója búcsúztatja.

Visit betroll the best bookies