• slide2
  • 8602327607 b277eea9d4 k Msols
  • DSC 3936 Msols
  • 2500x1900-kiskatona-molino-2-ures

Isonzónál jártak a diákok és tanáraik

IMG 2906Egyesületünk szervezésében szlovéniai és olaszországi első világháborús tanulmányúton vehettek részt a 2014 októberében megrendezett Görgey Artúr Történelemversenyen induló legeredményesebb általános iskolák csapatai. A szegedi Tisza-parti Általános Iskolában tavaly ősszel megrendezésre kerülő történelmi vetélkedő fődíjasai nagyon várták, hogy személyesen is megismerhessék azokat a csatahelyszíneket, emlékhelyeket, amelyekről már rengeteget tanultak az elmúlt időszakban. A szegedi, magyarkanizsai, mórahalmi diákok és tanáraik egy felejthetetlen, élményekkel teli tanulmányúton jártak.

Az első napon az Alpok szépségei mellett a magashegyi élet nehézségeivel is megismerkedhettek a résztvevők. Az eredeti útvonalban szereplő Predel-hágót lavinaveszély miatt lezárták, így Szlovénia legmagasabb hágóján a Vršič-en át vezetett az út. Ezen a területen mindenütt visszaköszön a történelem: ezt az utat Galíciában fogságba esett orosz hadifoglyok építették 100 évvel ezelőtt.

 A tavaszi napsütésben hógolyózással szórakoztatták el magukat a diákok, egy rövid megállónál pedig megcsodálhatták a Júliai-Alpok legmagasabb csúcsát, a Triglav-ot, mely hármas csúcs nagy jelentőségű a helyiek számára, Szlovénia címerében és zászlajában is központi helyet foglal el. Bovec település közelében található a Ravelnik Szabadtéri Múzeum, ahol jó állapotban megmaradt osztrák – magyar lövészárokrendszer járható be. A tavaszi időszakban kevés a turista és a növényzet is viszonylag gyér volt, így remekül lehetett vizsgálni a terepet. Szinte hihetetlen, hogy egy évszázad elteltével és rengeteg látogató után is lehet az eldugottabb helyeken egykori töltényhüvelyt találni!

 Az első napi program Kobaridban ért véget, a gyönyörű szlovén kisváros, az egykori Caporetto volt a helyszíne az első világháború osztrák-magyar szempontból egyik legsikeresebb akciójának, az 1915. október 24-én megindított Caporettói-áttörésnek.

 A második nap elején megismerkedtek a diákok az Isonzóval, szlovén nevén a Soca-val, amely egy gyalogos függőhídról letekintve csodálatos látványt nyújt mesebeli zöld színével. A Kozjak-vízesés megtekintése után a Napóleon-hídat csodálhatták meg a résztvevők. Az 1750-ben épült hídon egykor Napóleon serege masírozott, innen a neve is. 1915-ben ez is a Nagy Háború áldozatául esett, de azóta az eredetivel megegyezően újraépítették.

 A kobaridi múzeumban számos magyar emlékkel is lehetett találkozni, majd gyalogtúra következett a közeli Szent Antal-dombra, ahol Mussolini idején az olaszok egy impozáns emlékművet (osszárium) építettek és sok ezer háborús áldozat csontját helyezték el itt.

A tolmini városnézés során megtudhatták, hogy az itteni hídfő megtartásáért a szegedi 46. közös gyalogezred hős katonái vívtak véres harcokat. A Tolmintől nyugatra található Kolovrat-gerincnél, amely a mai szlovén-olasz határnál található, az egykori ellenség területéről, olasz állásokból tekinthettek át a mieink állásaira, többek között a Mrzli-hegyre.

 Egy rövid buszút után az Adriai-tengerpart megtekintése következett a hangulatos olasz Duino városkánál Trieszt közelében. Ezután az út San Martino del Carso-ba vezetett, ahol a csoport szállása is volt. A Nagy Háború Múzeumnál Gianfranco Simonit vezetésével a helyi Karszt Barlangkutató Csoport történelmi osztály lelkes tagjai köszöntötték és látták vendégül a magyar csoportot. A múzeum a környék barlangjaiból, lövészárkaiból előkerült tárgyi emlékeket mutatja be, számtalan magyar vonatkozással. Érdekesség, hogy a múzeumtól néhány száz méterre, az egykori 61. gyalogezred parancsnokságánál emlékező sorok olvashatók Márton Áronról, Erdély nagy püspökéről, aki 8 hónapot töltött el ezen a helyen. Este Gradisca d’ Isonzo gyönyörű városát csodálhatták meg a magyar vendégek.

 A harmadik napon a Budapestről érkezett dr. Négyesi Lajos alezredes, hadszíntérkutató által vezetett csoporthoz csatlakozva tekintették meg a résztvevők a szegedi 46. gyalogezred, a temesváriak és a nagyváradiak emlékművét a Doberdó-fennsíkon. A Monte San Michele-hegy megtekintése és egy közös koszorúzás után a Schönbrunn-alagút bejáratánál egy rendhagyó történelemórán vehettek részt a gyerekek és felkészítő tanáraik

 A székesfehérvári 17-esek egykori főhadiszállásának megtekintése után következett a Visintini Magyar Kápolna. A Doberdón elesett magyar katonák emlékkápolnáját még a háború idején kezdték el építeni 1918-ban. A háború befejezésével az építkezések is abbamaradtak. A kápolna végül 2009-ben készült el és azóta jelentős magyar zarándokhely, ahol leróhatjuk tiszteletünket az első világháborúban elesett hős magyar katonák emléke előtt. A kápolna szomszédságában levő hatalmas temetőt már felszámolták, a hamvakat a közeli Foglianoba szállították. Az első világháború után ugyanis, kellett a föld a mezőgazdasági termeléshez. A csapat ellátogatott a Fogliano osztrák-magyar haditemetőhöz és a Redipuglia-i monumentális olasz temetőhöz. A mozgalmas nap Sagrado-i városnézéssel zárult.

 A tanulmányút utolsó napján ellátogatott a csoport a goriziai Első Világháborús Múzeumba, hazafelé pedig, az autópályáról letérve, a Muraközben Dobranakon Hancsik József családja látta vendégül őket egy feledhetetlen ebéddel, miközben betekintést nyerhettek a szlovéniai magyarság hétköznapjaiba.

Visit betroll the best bookies