• slide2
  • 8602327607 b277eea9d4 k Msols
  • DSC 3936 Msols
  • 2500x1900-kiskatona-molino-2-ures

Nemzetközi vetélkedő Doberdóról a Tisza-partiban

A Meritum Kulturális és Művelődési Közhasznú Egyesület, a Tisza-parti Általános Iskola, az Ötágú Síp Kulturális Egyesület és a Katolikus Ifjúsági Alapítvány közös szervezésében 2014. október 17-én immár hatodik alkalommal került sor Szegeden a Görgey Artúrról elnevezett történelemversenyre.

DSC 0630 MsolsNagyszabású történelem csapatversenyt rendeztek a szegedi Tisza-parti Általános Iskolában, melynek témája az első világháború olasz frontja volt. A hatodik alkalommal megrendezett Görgey Artúr nevét viselő rendezvényre Csongrád megyén kívül, Szeged egykori vonzáskörzetéből, az országhatár túloldaláról is szép számmal érkeztek csapatok. A bácskai, bánsági és partiumi versenyzők mellett a Kárpát-medence egyik legdélebbi, máig magyar többségű faluja Ürményháza, és az ezeréves keleti határunknál a Székelyföldön található Csíkszentmárton is képviseltette magát.

Külön érdekessége volt a rendezvénynek, hogy az idei témára való tekintettel, egykori szegedi 46. gyalogezred legfontosabb harcainak helyszínéről, az olasz földön található Doberdóról is érkezett küldöttség. Sagrado városának polgármesterasszonya, Dr Elisabetta Pian vezetésével az egykor ellenség – ma már barát – olaszok is indítottak két csapatot, a rendezvényt kétnyelvűvé téve.

A megmérettetést megelőzően a rendező iskola diákjai egy rövid városnézésen mutatták be Szegedet a határon túli diáktársaiknak. Természetesen a Doberdói Fa megtekintése sem maradhatott ki a programból, amit egykoron a szegediek hoztak haza a hírhedt Doberdóról emlékezve a hősies küzdelmeikre. Az ereklye jelenleg a szegedi Móra Ferenc Múzeumhoz tartozó Fekete-házban található meg. A Görgey-versenyek elmaradhatatlan része Szanka József gyűjtő kiállítása, amely rend szerint a témához kapcsolódó érdekes korabeli tárgyi emlékeket mutat be. A tárlat - kiegészülve információs és szemléltető tablókkal, kiadványokkal és további dokumentumokkal a Gruppo Speleologico Carsico és a Meritum Egyesület gyűjteményéből - idén is nagy sikert aratott. A megnyitó ünnepségen dr. Juhász Tünde Csongrád megye kormánymegbízottja és dr. Marjanucz László a Szegedi Tudományegyetem Új- és Legújabbkori Magyar Történeti Tanszékének tanszékvezető egyetemi docense mondták el szívhez szóló gondolataikat.

A kor hangulatát az Császári és Királyi 46. gyalogezred algyői hagyományőrző csoportja és Matus Mihály tárogatóművész hozta közelebb a jelenlévőkhöz. Nagy Mína az iskola tanulója magyar népdalcsokrot, az iskola énekkara egy vidám, fülbemászó olasz dalt adott elő Tóth Andrea tanárnő vezetésével.

Az írásbeli feladatokat 60 percen keresztül oldották meg a háromfős csapatok, majd Új Imre középiskolai tanár ismertette a feladatok helyes megoldását. Dr. Stencinger Norbert hadtörténész előadása után került sor az eredményhirdetésre, amit izgatottan vártak a jelenlévők. A rekordot jelentő 56 csapatot felvonultató mezőnyben végül a Tisza-parti Általános Iskola diákjai bizonyultak a legjobbnak. A csapat tagjai Papp Johanna, Pósa Bence és Szilassi Ábel voltak. Második helyezett és a 25 határon túli csapatból a legeredményesebb a délvidéki Magyarkanizsa lett Almási Kristóf, Kukli Bence és Milutinovity Dávid összeállításban. A mórahalmi diákok lettek a harmadikok (Hódi Regina, Illés Dávid és Talmácsi Áron).

Az értékes könyveket és folyóiratokat tartalmazó díjakat Murányi Gábortól, a Meritum Egyesület elnökétől vehették át a versenyzők. A Mozaik Kiadó és a Rubicon Ház Bt jóvoltából senki nem távozott üres kézzel. A fődíjat - mely egy történelmi tanulmányút az egykori olasz front, az Isonzó vidékére - Prof. dr. Pál Józseftől a Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi és Közkapcsolati rektor helyettesétől, az Olasz Köztársaság tiszteletbeli szegedi konzuljától vehették át a legjobbak.

A vetélkedő és a kísérőprogramok támogatói a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány, a KLIK Szegedi Tankerülete, Csongrád Megyei Önkormányzat, a Mozaik Kiadó, a Rubicon-Ház Bt, a kecskeméti Katona József Múzeum, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark, a Csillagösvény Útvesztő Öko Élménypark, a Gruppo Speleologico Carsico, CI-FI Civil Központ voltak.

Visit betroll the best bookies